Ilmar Raag strateegilisest kommunikatsioonist

Ilmar Raag. Foto: Ave Maria Mõistlik
Ilmar Raag. Foto: Ave Maria Mõistlik. Litsents CC BY-SA 4.0

Ilmar Raag andis Kuku raadiole intervjuu. Toon ära mõned lõigud intervjuust, milles  valitsuse strateegilise kommunikatsiooni eelmine nõunik selgitas stratkomi olemust.

"Strateegilise kommunikatsiooni algus on see, et juhid peavad aru saama, mis on nende tegevuste mõju ja alles seejärel, kui saadakse aru, milline on mõju, siis on võimalik seda ka kommunikeerida.

Inimesi ilmselt eksitab kommunikatsiooni sõna selles suhtes, et kujutatakse ette, et on mingisugune jutt või asi, mida tuleb hakata rääkima erineval viisil. Tegelikult igasugune kommunikatsioon peab alati algama sellest peale, et uuritakse, milline on temperatuur ühiskonnas, millised on sihtgrupid ja auditooriumid. Kuidas nad elavad ja mida nad mõtlevad. Seda, mida kõik äriorganisatsioonid teevad alati, kui nad on korralikud äriorganisatsioonid. Riigi tasandil nende ootuste, meeleolude uurimine oli nõrgemini tehtud seniajani ja see on ka esimene koht, kuhu on praegu mõtet rohkem tööjõudu panna.

Mis tähendab nii avaliku arvamuse uuringuid kui ka meediaseiret. Meediaseire puhul on jällegi väga oluline see, et tihtipeale on ühiskonnas arvamus, et kusagil ilmub mingisugune artikkel, millele on just nagu ebameeldiv pealkiri ja siis tuleb kohe tegutsema hakata. Samas seire tähendaks tegelikult seda, et vaadata, kas ta(artikkel) moodustab osa mingisugusest trendist. Tuleb aru saada, kas see väljaanne (allikas)on üldse mingil moel oluline, et selle peale reageerima hakata.

Väga tüüpiline on see, mida me näeme tihtipeale Delfist, kus on võetud mingisugune kolmanda-neljanda järgu ebameeldiv tekst ja siis on kohe puhutud suureks ja niimoodi tegelikult seda teksti ka võimendatud."

NB! Sulgudes on minu täpsustused
Intervjuu transkript

Loe ka:
Stratkomi eelarve riigikantseleis kasvab tänavu varasemalt 60 000 eurolt 800 000 eurole aastas ehk 13,3 korda
Mart Raudsaar: Ajakirjandusväljaannetel oleks vaja luua üksus, mis tegeleb valeuudiste paljastamisega

Kommentaarid